Sjömansskolan Stockholm AB

Allmänt
Skolan ligger centralt på Långholmen vid Mälarvarvet, med Pålsundets vatten utanför klassrumsfönstren. Vi har även ett skolfartyg, m/s Polfors, vilket används både till praktiska övningar i fartygsämnen samt som klassrum för teoriundervisning. Under alla de tre läsåren läser man ämnen som är gemensamma för alla gymnasieutbildningar (de s.k. kärnämnena), utöver de specifika yrkesämnena. Man kan också göra individuella val, bl.a. kan man välja matematikkurser B-C och/eller engelska B.


 

Första året
läser man bl.a. fartygsämnen som brandskydd ombord, livräddning och överlevnad, verkstadteknik, sjömansskap samt miljö och säkerhet. Även grundkurser går som svenska matte osv. Dessa kurser består av en praktisk och en teoretisk del. Man får dessutom utföra praktiska moment ombord på Polfors med dagsturer i mälaren. 
Alla elever som blivit klara med säkerhetskurserna kommer under våren att vara ute på två veckors praktik på mindre fartyg i handelsflottan, kustsjöfart. Då var jag ute på bunkerbåten M/T Zebonita, och bunkrade alla Vikingline båtarna.


  

Andra året
väljer man inriktning till maskin eller däck, då jag valda maskin. Man får tillbringa ännu mer tid på Polfors med bl.a. övernattningsresor, långresa på våren till Köpenhamn, och mycket mer. Detta året gjorde vi även en mer avancerad bassängövning på Åland med speciell utrustning som simulera storm i rummet.


    

Tredje året
och sista år hos oss ägnas hela höstterminen, alt. sommaren till praktik, APU (arbetsförlagd utbildning).
Praktiken är sammanlagd 16 veckor och man kommer att vara påmönstrad på ett två olika fartyg i handelsflottan. På vissa fartyg kan det innebära en resa jorden runt, medan på andra fartyg kan det vara Östersjötrafik. På våren därefter är man tillbaka i skolan för den sista teoretiska terminen. Under denna tid var jag ombord på passagerarfärjan M/S Stena Danica och RoRo-fartyget M/V Faust. Detta år hade vi även våran försenade Brandövning.

   
   

Klar
Efter fullgjorda studier ansöker man om behörighet som matros eller motorman för arbete i handelsflottan.


Högskoleförberedande
Eleverna ges även möjlighet att läsa de kurser som krävs för att bli behörig att söka till sjöbefälshögskolorna i Kalmar respektive Göteborg.


Certifikat
Vid avslutade studier hos oss kommer man ha en mängd certifikat som man får under sinna tre års utbildning hos oss, däribland Basic Safety. Även certifikat för livbåtar samt beredskapsbåtar (rescueboat). Möjlighet till att skriva VHF-certifikat ingår också. Med dessa certifikat har man behörighet att söka jobb i handelsflottan som matros alt. motorman beroende på vilken inriktning man valde under årskurs 2.

Under årskurs 3, ges man möjligheten att avlägga prov för fartygsbefäl klass VIII eller maskinbefäl klass VIll, och få ut examensbevis för detta.


RSS 2.0